سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز یکشنبه ۹ مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که هشدار کارشناسان درباره بحران در خطوط تولید خودروها، تلاشهای آمریکا برای برقراری رابطه بین ریاض و تلآویو، دایره طلایی اوراسیا برای ایران در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
بحث بر سر ائتلافهای احتمالی برای حضور جریانها در انتخابات اسفند ماه است که باید چهره دوازدهمین مجلس شورای اسلامی را مشخص کند، همچنان ادامه دارد و هر روز در خبرها تحلیلهایی در این مورد میخوانیم ولی در این بین باید به ائتلافی اشاره کنیم که بیش از سایر ائتلافها احتمال حضورش به چشم میخورد و آن هم اتحادی نیست جز ائتلاف طیف اعتدال و توسعه با اصلاحطلبان، که البته این ائتلاف تازگی ندارد.
روزنامه آرمان امروز در شماره امروز خود به نقل از خباز از فعالان سیاسی میانهرو نوشته است:
اصلاحطلبان میتوانند با اعتدالیون در تهران ائتلاف کنند و لیستی ۳۰ نفره ارائه دهند. نظرسنجی هایی که تابحال داده شده، نشان میدهد در تهران ۸ تا ۱۰ درصد واجدین شرایط رای میدهند و قصد شرکت در انتخابات را دارند؛ اگر وضع همین باشد که الان هست یعنی همین ۸ تا ۱۰ درصد مردم تهران پای صندوق ها بیایند، احتمالا بعید است که لیست اصلاح طلبان رای بیاورد.
در ادامه این گفتگو آمده است:
اگر به هر دلیلی (چون آینده را کسی ندیده است) مردم رغبت کنند و از این مجلس فعلی که تصمیماتی ناروا و ضدمردمی را گرفت عبرت بگیرند و بگویند اگر ما شرکت نکنیم ممکن است مجلس بعدی از این مجلس هم ضعیف تر باشد و در عین حال تصمیمات آن مجلس آینده هم برای سرنوشت همین ملت و مردم خواهد بود، پای صندوق ها بیایند، احتمال اینکه لیست ترکیبی اصلاح طلبان و اعتدالیون رای بیاورد وجود خواهد داشت. افراد بیمنطق مجددا میتوانند آن انگ را بزنند اما آنچه سبب میشود که افراد بی محابا حرف نزنند و بدون تحقیق سخن نگویند و حرف کارشناسی بزنند، ایمان و اعتقاد آنها به مردم، جامعه و آخرت است اما در همه ادوار بودند افرادی که بی محابا حرف می زدند و الان هم آن افراد تندرو در کشور ما هستند، تازه از الان کسانی که کاندیدا نشدند را هم بهنوعی تهدید میکنند.
روزنامه شرق نیز سری به تحولات سیاسی در اردوگاه رقیب زده و مینویسد:
به نظر میرسد غائله وحدت در بین اصولگرایان به مشکلات تازهای برخورد کرده است. تردیدی نبوده و نیست که مثل همه ادوار گذشته جبهه پایداری مهمترین دستانداز وحدت برای لیست اصولگرایان است، اما اینبار گویا اصولگرایان با دستاندازهای تازهتری نیز روبهرو هستند. از یک طرف نیروهای جوانتر اصولگرا که ساختارهای تصمیمگیری سنتی را قبول ندارند دستانداز نخست محسوب میشوند. نیروهایی از دولت که میخواهند مجلس یازدهم را نیز در دست بگیرند و در این زمینه خیال کوتاه آمدن نیز ندارند.
دوم جبهه پایداری است که از مدتها پیش ساز جدایی زده و شورای ائتلاف را در دوراهی قالیباف و پایداری قرار داده. قطعا با کنش و واکنشهای پایداریها و قالیبافیها در ماههای اخیر تصور وحدت دوباره آنها ذیل سایه شورای ائتلاف تقریبا محال به نظر میرسد و شورای ائتلاف باید بین سرلیستی قالیباف و دادن سهم اقناعکننده به نواصولگرایان در مقابل لیست مستقل جبهه پایداری، یک گزینه را به جان بخرد.
به باور اصلاحطلبان فضای سیاسی در اردوگاههای مختلف به نحوی است که شاید چاره کار ساماندهی یک نیروی سیاسی جدید است که بتواند نیروهای اجتماعی، به خصوص جوانان و زنان را حول چهرههای جدید، به خصوص کارآفرینان و نخبگان مدنی گرد آورند و مانند لحظهی تولد کارگزاران در زندگی ایران در انتخابات مجلس پنجم (۱۳۷۵) هوای تازهای را در سیاست ایران بدمند.
از «زاهدان» تا «تهران» در پی اغتشاشات!
رسانههای ضد انقلاب در آستانه ۸ مهر سالگرد حمله تروریستی به کلانتری ۱۶ زاهدان که سال گذشته در بحبوحه اغتشاشات شکل گرفت، با صدور فراخوان هایی در تلاش کردند تا نظم و امنیت عمومی در این شهر را برهم بزنند. این رسانه ها روز جمعه، یک روز مانده به سالگرد حادثه مذکور در تلاش هستند تا با برجسته سازی اقدامات برخی عناصر مشکوک درحوالی مسجد مکی، فضای زاهدان را بحرانی جلوه دهند و مردم بلوچ را برای حضور در خیابان ها تحریک نمایند. اما تصاویر ارسالی از شهر زاهدان حکایت از عدم استقبال مردم از فراخوانهای ضد انقلاب داشت، پیش از این تقلای معاندین برای بازتولید آشوب در تهران در روز ۲۵ شهریور نیز بی نتیجه ماند بود.
روزنامه اعتماد که به نظر دل خوشی از شکست فراخوان ضدانقلاب ندارد در یادداشتی درباره پروژه آشوب در زاهدان نوشته است:
تا پیش از تاریخ هشتِ مهرِ هزاروچهارصدویک افکار عمومی در سیستانوبلوچستان همواره دو عامل «بعد مسافت» یا دوری از مرکز و نیز «خواست یک اقلیت قدرتمند محلی بر اکثریت بیصدا» را در این استان مهمترین دلایلی برمیشمردند که روند توسعه استانی را به تعویق انداخته و عدم تحقق مطالبات واقعی مردمی را موجب شده است و صدالبته در فرصتهای پیش آمده چون انتخابات و نشستهای ملی و محلی و امثالهم الیت سیاسی و اجتماعی حاضر و ناظر همواره امیدوارانه برای تعدیل و اصلاح این رویه سخت تلاش میکردهاند. بررسی دو رخداد گذشته و اعتراضات جاری استان توسط رسانهها و مقامات دولتی و فعالان سیاسی مانند روی بند راه رفتن است و باید جوانب حساسیتها درنظر گرفته و تعقل و دوراندیشی نیز در مواضع لحاظ شود، چراکه در حال حاضر با توجه به چنددستگی و حساسیتهای پیشرو هر رفتار، موضعگیری، گفتار، تحلیل، تعدیل، تجلیل و تفسیر دو روی سکه خواهد بود که هم خواهد توانست حساسیتزدا باشد و هم اینکه تحریکآمیز و بحرانزا.